Снимка: Четири лапи

В летните жеги много животни, както домашни, така и диви видове, биват подмамени от прохладата на градинските басейни и желанието си да се разхладят в тях. Така, без да подозират, понякога попадат в клопка и са застрашени от удавяне, защото нямат възможност да се измъкнат от хлъзгавите стени на басейна.

Собствениците на басейни трябва да имат предвид безопасността както на хората, така и на животните наоколо. Застрашени могат да бъдат както домашните любимци на собственика, така също и домашни любимци на съседите и диви животни, които могат да влязат в градината.

Какви мерки за безопасност на басейна трябва да се предприемат?

"Четири лапи" препоръчва бъдещият собственик на басейн да помисли върху следните въпроси още при планирането на построяването или закупуването му:

Какви животни мога да очаквам в близост, в зависимост от страната/областта, в която живея? Имам ли домашни любимци и как мога да ги предпазя? Кои материали и прегради са безопасни за животните и могат да ги предпазят от зоната на басейна?
 
Това ще помогне за взимането на своевременни предпазни мерки.

Огради: в зависимост от индивидуалните предпочитания може да се избере подвижна или постоянна ограда. Препоръчително е да се блокират всички пролуки, през които животните биха могли да се промъкнат и да се осигури достатъчно стабилна ограда, която да издържи на по-силни животни.

Рампи и стъпала: поне едно от тези съоръжения на басейна ще помогне на животните да се спасят при опасност. Собственикът трябва да се увери, че тези елементи не са хлъзгави.

Аларми: препоръчително е да се избере алармена система, която се включва само когато има движение в самата вода, а не около ръба на басейна.

Покривала: трябва да се изберат специални предпазни покривала, тъй като обикновените могат да подведат животното, като изглеждат като стабилна повърхност.

Подредба около басейна: не трябва да се оставя нищо, което може да събуди интереса на животното и да го примами да скочи във водата.

Помощни средства за катерене: закачането на найлонови въжета отстрани или близо до ръба на басейна могат да бъдат полезни инструменти за изкачване на бедстващо във водата животно.

Предпазни мрежи/ъглови рампи:
тези инструменти са специално предназначени да помогнат на малки животни като жаби, патета и катерици да преодолеят височината на плувен басейн.

Премахване на надвиснали клони: това предотвратява падането на малки диви животни като катерици от дърветата в близост до и над басейна.

Как да реагираме в спешни ситуации?

Дори когато са взети необходимите предпазни мерки за обезопасяването на водното пространство, е възможно някое заблудено животинче да намери пътя си до него. В такива случаи е препоръчително да има наблизо помощно средство, с което да се окаже помощ:

За малки животни: инструменти като мрежи, метли, лопати и кепчета за басейни са много полезни в такива моменти, така че е препоръчително винаги да има нещо подобно наблизо, за да можете незабавно да се помогне на нуждаещо се животно.

За по-големи животни:
трябва да се предвиди наблизо нещо, което може да послужи за рампа, като например дълга, широка дъска от дърво; или да бъдат поставени няколко градински стола в басейна, които могат да помогнат на животното да стъпи на тях и да избегне опасността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase