Снимка: Istock

Ягодите са много деликатен плод, който не издържа дълго, особено ако не се съхранява правилно. На всеки се е случвало да отвори опаковка с пресни ягоди и да установи, че са се развалили скоро след купуването им. Понякога ние сами допринасяме за бързото скапване на този чудесен плод с неправилните си действия.

Една от най-честите грешки е да измием ягодите, да ги сложим в купа една върху друга или да ги приберем в хладилника. В такива случаи неведнъж сме вадили мухлясали ягоди, негодни за консумация.

Как тогава правилно да съхраняваме ягодите така, че да бъдат по-трайни и свежи? Ето няколко полезни начина.

Как да съхранявате цели пресни ягоди

Когато ягодите се съхраняват правилно в хладилник, те могат да останат свежи до седмица. Преди да ядете ягодите за всеки случай винаги ги проверявайте за мухъл и други признаци на разваляне.

Поставете ягодите в стъклен съд. Може да ги затворите с плътен капак или да ги оставите на сухо и проветриво място в долния рафт на хладилника. Важно е да не са увити с найлон или да са в пластмасов контейнер, в какъвто често се продават.

Друг добър метод е да ги подредите върху суха хартиена кърпа така, че ягодите да не се допират една до друга. Поставете ги в стъклен съд. Важно е да не ги миете, защото това ускорява процесите на гниене. Ще ги измиете непосредствено преди консумация. Съхранявайте в хладилник.

Можете да изплакнете ягодите с разтвор от оцет и вода в съотношение 1:3. След това ги отцедете добре, подредете ги върху хартиена кърпа и попийте добре от всички страни. Поставете ги в стъклен съд, отново застлан с хартия. Не ги подреждайте една върху друга. Приберете в хладилник.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase