Зимата е сезонът на настинките, затова трябва да ядете силна и здравословна храна. А и има много празници, така че е вероятно да натрупате повече килца, ако не може да устоите на изкушенията по трапезите. Ето какво да хапвате, за да подсилите имунната си система и да поддържате форма в дните след празниците.
Червени чушки
Пълни са с витамин С, който бори умората и подсилва имунитета - нещо ключово за студените месеци. Цитрусите са хит през зимата, но истината е, че червените чушки съдържат почти 3 пъти повече витамин С от портокалите. Имат и антиоксидантни функции.
Гъби
Засищат, а не са много калорични. Пълни са с витамин D, който подсилва имунната система. Съдържат и селен, който дества като антиоксидант, както и ниацин, фосфор, витамин С, желязо. И се комбинират добре с месото, което често се хапва през зимата.
Сирене
Освен за тялото, сиренето е полезно и за психиката, коментират от британския Cosmopolitan. То съдържа витамините С и D, които подобряват настроението и помпат имунитета. "Витамин D е най-ефективният начин, по който може да победите лошото настроение", казват специалистите. Помага и когато се чувствате изморени, демотивирани и ви се спи.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар