Снимка: Ройтерс

Американски съдия отсъди, че бившият сътрудник на Агенция национална сигурност Едуард Сноудън е нарушил всички договорки за поверителност с американското правителство, съобщи БТА. Това дава зелена светлина на американските власти да предявят претенции върху приходите от мемоарите на Сноудън.

Решението взе окръжния съдия Лиар О'Грейди от Александрия в щата Вирджиния. По преценка на съдията Сноудън е нарушил договора си с американското правителство с публикуването на книгата си "Permanent record".

Според договорките, бившият сътрудник е трябвало да представи книгата си първо пред властите. В книгата си Сноудън описва подробности за правителствени масиви от имейли, данни за телефонни обаждания и активността в интернет, които са събирани в името на националната сигурност. Сноудън описва и съдббата си на разобличител.

Споразумение с АНС и с ЦРУ гласи, че Сноудън е трябвало да представи книгата си за предварителен преглед. Според това споразумение преди да публикува нещо, той трябва да представи всякакви материали, в които се споменават разузнавателни дейности и информационни материали,които се смятат за секретни.

Сноудън беше обвинен в шпионаж и в момента се укрива и живее в Русия, за да избегне задържане от властите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase