Снимка: Pixabay

Кучетата могат да преработват числата по подобен начин като хората, съобщи БТА. При изследване със скенер американски специалисти са доказали, че човекът и кучето използват слепоочно-теменния дял на мозъчната кора, за да броят.

Учените от университета "Еймъри" в Джорджия, САЩ, са успели да обучат кучета доброволно да влизат в скенер за функционална магнитно- резонансна томография без да се движат вътре, докато се записва невронният им отговор.

Тези резултати са още едно доказателство, че един и същ механизъм за бързо броене е поддържан при еволюцията на бозайниците.

За изследването от екипа в Джорджия са обучили 11 кучета от различни породи да стоят без да мърдат в скенер. След това е направен анализ кои зони в мозъка се осветяват в отговор на различен брой точки, които се показват на екран. Нито едно от кучетата не е било предварително обучено да преработва числена информация.

При осем от 11-те кучета е забелязана по-висока мозъчна активност в слепоочно-теменния дял на мозъчната кора при увеличаване или намаляване на броя на точките на екрана, вместо когато оставал същият. Слепоочно-теменният дял е частта от мозъка, която реагира на числа и броене и при хората.

"Изследването ни не само показва, че кучетата използват същата част от мозъка, за да преработват брой обекти като хората, но и че не е необходимо да бъдат обучавани да го правят. Разбирането на невронните механизми - при хората и при други видове, помага да си изясним как мозъците ни са еволюирали и как функционират сега", обясняват учените от университета в Джорджия, провели изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase