Снимка: istock

Зеленчуците неоспоримо са една от най-полезните храни. Тяхното разнообразие включва изключително широк спектър от хранителни вещества, минерали, витамини, растителни протеини, антиоксиданти, които в съвкупност носят множество ползи за здравето на организма. Някои зеленчуци обаче съдържат и вещества, които в големи количества биха могли да застрашат здравето и да предизвикат различни симптоми. Ето ги и тях.

Лук

Лукът е вкусен, сочен и въпреки лютия си вкус е любим на много хора. Важна част е от множество рецепти, тъй като без него ястията просто няма да са същите. Лукът съдържа наистина редица полезни хранителни вещества, които са незаменими. Но от друга страна той съдържа фруктан – въглехидрат, добре известен като причинител на леки до тежки стомашно-чревни разстройства, болка и дори язва.

Лукът, наред с останалите зеленчуци от неговото семейство, съдържащи алицин, друга активна съставка в него, затрудняват тялото в абсорбирането му, което може да намали драстично съдържанието на вода в червата. В резултат се получават дискомфорт, болка, подуване, лош мирис, излъчван от тялото.

За страдащите от стомашен рефлукс консумацията на лук може да предизвика връщане на киселини в хранопровода, болка и парене. Но въпреки това не е необходимо да се отказвате от лука, защото все пак е полезен. Важно е да не злоупотребявате с количеството му.

Картофи

Трудно е да си представим как може да се избягват картофите, които са любимата храна на милиони хора по света. Те са вкусни без значение как са приготвени. В тях обаче се съдържат големи количества нишесте, както и високо съдържание на бързо усвоими въглехидрати. Те предизвикват рязък скок в нивата на кръвната захар и инсулина, последван от рязък спад. Тези колебания са предпоставка за отключване на диабет.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase