Снимка: pexels

Не е задължително да си алкохолик, за да оказва алкохолът вредно влияние върху организма ти. Много хора си пийват по чаша-две вино, други са любители на бирата. За доста от тях важи максимата „без една бира мога, но само с една не мога“. Партита, срещи с приятели, вечери с любимия човек, рождени дни, празници – всички тези поводи са съпроводени от алкохол във всичките му разновидности. Той неминуемо оказва влияние върху организма и здравето ни. Но какво ще се случи, ако спрем да посягаме към него? В тялото настъпват някои интересни промени.

Сънят става дълбок и продължителен

Алкохолът повлиява негативно съня, въпреки че много хора погрешно смятат, че ако изпият чаша вино преди лягане например, ще заспят по-лесно. Това усещане е лъжливо. Обикновено изпитваме сънливост след консумация на алкохол, защото биват потиснати определени центрове в мозъка, отговарящи за бодростта. Заспиването може и да стане по-бързо, но е краткотрайно, а в много случаи сънят не може да достигне истински дълбока фаза.

Ще ядете по-малко на вечеря

Представете си как си сипвате една голяма студена бира и докато я пиете посягате към масата непрекъснато. Това важи и за други видове алкохол, разбира се, особено ако са консумирани в компания. Освен това алкохолът сам по себе си е много калоричен. Ако го премахнете от хранителния си режим за известно време е възможно дори да отслабнете.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase