Снимка: pexels.com

Повечето хора са склонни да сдържат сълзите си, когато са тъжни или ядосани, а да изразяват само онези емоции, които са окачествявани като „добри“. Това е много погрешно схващане. Има много научни изследвания, които доказват, че хората, които плачат, са всъщност по-силни и по-здрави от хората, които не го правят.

Ето и няколко факта, които доказват това:

1. Плачът намалява стреса

Според много изследвания, хората се чувстват много по-добре след като си поплачат. Негативните емоционални състояния предизвикват секрецията на хормона на стреса, наречен адренокортикотропен хормон, който предизвиква високи нива на кортизол в организма. Плачът прогонва този хормон от тялото, което ни кара да се чувстваме по-спокойни.

2. Плачът всъщност подобрява настроението ни

Когато сме разстроени, нивата на манган в тялото ни се покачват, което води до нарушения на настроението и нервност. Плачът освобождава манган и други свързани със стреса хормони и протеини и така облекчава нашето настроение незабавно. Плачът също така произвежда ендорфини – натуралното болкоуспокояващо средство на нашето тяло. Ето защо след сесия от хубав плач се чувстваме освежени.

Вижте останалите причин в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase