Снимка: Reuters

Австрийски учени установиха, че психопатите имат силни предпочитания към горчивите напитки и храни от рода на кафето, тоника и тъмния шоколад, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Екипът на Кристина Саджиоглу от университета в Инсбрук констатирал, че най-честите фенове на горчивото са хора със садистични и нарцистични черти на характера. Подобни люде са двойнствени, самовлюбени, коравосърдечни и тотално лишени от състрадание.

Били подложени на тестове 1000 доброволци от мъжки и женски пол по време на два отделни експеримента. От опитите проличало, че колкото хората повече си падали по горчиви продукти, като неподсладено какао, кафе без захар, хинина в тоника, тъмния шоколад, толкова по-мрачна била и личността им.

Изследователите констатирали, че хората с психопатски наклонности изпитват силна възбуда от горчивото. За тях то е нещо като докосване до забранения плод.

В природата горчивите растения най-често предупреждават, че са или отровни, или не стават за ядене. Поради тази причина от еволюционна гледна точка горчивото е било нещо като табу в храните.

Но за хората с психопатски нагласи този вкус е приятен, тъй като той поражда страх при останалите хора. Те харесват и обстоятелството, че дори и собственият им организъм е настроен да отхвърля горчивото, докато прекрасно осъзнават, че то е безопасно за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase