Снимка: Архив Reuters

Музиката подобрява вкуса на виното, увериха собствениците на имение в РЮА, където в лозята звучат класически изпълнения, предаде Франс прес.

"Много хора са скептични, имайки предвид онова, което правим и защо го правим", заяви Карл ван дер Мерве, който стопанисва имението "ДеМоргензон".

От 10 високоговорителя ден и нощ се носи барокова и класическа музика в част от имението, разположено във винопроизводителния район Стеленбош в провинция Западна Капска.

"Използваме единствено барокова и класическа музика, защото е доказано, че свързаните с тях звукови вълни имат положителен ефект върху естествения ритъм на живота", поясни Карл ван дер Мерве.

Имението е с площ 55 хектара. На териотарията на експериментален блок с площ 4 хектара се отглеждат лозя, които са директно "окъпани" с музика.

"Ширата, произведена от грозде от този блок, е различна от онази, която се произвежда от грозде от други части на имението - отбеляза Ван дер Мерве. - Ширата от грозде, отгледано под звуците на Бах и Моцарт, е с по-подчертан вкус, а количеството алкохол в нея е по-малко."

Досега това "музикално" вино бе смесвано с останалата продукция, но от имението предвиждат да пуснат на пазара специална реколта.

Докато се чака това да стане, виното отлежава в "озвучени" изби, в които се чува музика от Албинони, Бах, Купрен, Хендел, Хайдн, Люли, Моцарт, Рамо.

"Виното съдържа много бактерии, а самият процес на ферментация се извършва с помощта на живи организми", разкри Ван дер Мерве.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase