Снимка: Reuters

Как се кръстосват паяците обяснява Сайънс дейли, като се позовава на резултати от международно проучване.

Оказва се, че женските екземпляри от вида Nephila pilipes си "слагат" тапи, за да избегнат нежеланите сексуални набези на настойчиви ухажори. В света на паяците от този вид множество дребни мъжки екземпляри се съревновават да оплодят малък брой едри женски.

Когато постигне целта си, мъжкият отрязва половия си орган и "запушва" партньорката си, за да не могат други съперници да се възползват от нея.

Експертите, участвали в проучването са установили, че всъщност женските често покриват гениталиите си със собствени тапи, за да се пазят от набезите на нежелани ухажори. Тези запушалки са напълно различни от тапите, които мъжките поставят на женските, след като се чифтосат с тях.

За да разнищят загадката с използваните от женските екземпляри тапи, учените са направили поредица от експерименти. Така са установили, че в процеса на чифтосване женските не произвеждат запушалки, а прибягват до тях по-късно, когато започнат да снасят яйца.

Учените допускат, че женските екземпляри произвеждат тези тапи, защото не е в техен интерес да бъдат обект на сексуалните търсения на мъжките, когато им предстои да снасят.

Чрез запушалките те се предпазват от нежелан секс, за да съхранят енергията си за снасянето на яйце.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase