Предпочитанията към изкуството са субективни и зависят от личността, образованието и културните норми. Изследване на швейцарски учени показа, че бебетата, чието съзнание още не е повлияно от чуждо въздействие, предпочитат образността на Пабло Пикасо пред импресионизма на Клод Моне, съобщи сайтът Слейт.

Причината е проста, обяснява ръководилият изследването психолог Трикс Качоне от университета на Цюрих. За бебетата картината е само визуален мотив, а някои мотиви те харесват повече. Интересът им се привлича по-лесно от ярките цветове и силните контрасти на Пикасо, отколкото от приглушените тонове на Моне.

Учените за използвали за експеримента си 24 бебета на възраст от 8 до 11 месеца. Те са ги разделили на две групи, като на половината са показали творби на Пикасо, а на другата - на Моне. След това пред бебетата поставили една до друга картина на Моне и на Пикасо и наблюдавали коя от тях привлича погледа им. Тези, които били гледали Моне, се заплеснали по Пикасо.

Това не било изненадващото, защото е нормално да предпочетат нещо ново. Гледалите преди това Пикасо обаче също се фокусирали върху неговото произведение. Това, според специалистите, предполага "спонтанно предпочитание", което е по-силно от "привлекателността на новото".

Предпочитанието се запазва дори при творби без силни цветове, ярки контрасти и фигуративни елементи.
Учените не са категорични на какво се дължи предпочитанието на децата. Според тях най-вероятно причината е яркостта на цветовете. Възможно е това да прави образите по-лесни за възприемане и да стимулира повече тяхната още развиваща се зрителна система, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase