Амазонско племе няма абстрактна концепция за време и лингвистични структури, които свързват времето и пространството, съобщи Би Би Си.

Изследване на екип от университета на Портсмут и Федералния университет на Бразилия показа, че макар и хората от племето Амондава да разбират, че събитията се случват във времето, то не съществува като отделно понятие. Идеята е спорна и друго изследване ще провери дали това е валидно и за други амазонски езици.

"Не казваме, че това са хора "без време" или "извън времето" - каза Крис Сина, професор по психология на езика в университета на Портсмут. - Те като всички други говорят за  събития и поредици от събития. Това, което не откриваме, е разбирането за време, като нещо независимо от случващите се събития."

Езикът на племето няма дума за "време" или за периоди от време, като "месец" или "година". Хората не говорят за възрастта си, а приемат нови имена през различните етапи от живота си, защото получават различен статут. Най-изненадващото обаче е, че няма припокриване между концепциите за изминаване на времето и движението в пространството.

Идеи като това, че нещо "вече се е случило" или "че е станало много преди друго" са заложени в много езици. В езика на племето Амондава няма подобни конструкции. Когато обаче хората от племето учат португалски, което става все по-често, те нямат проблем с формите за предходност.

Хипотезата на екипа е, че липсата на концепция за време е свързана с липсата на "технология за време". Племето няма календарна система и часовници. Племето Амондава е познато на външния свят от 1986 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase