Снимкa: Dnes.bg

Истински цирк се разигра в центъра на Пловдив при раздаването на най-големия козунак на Балканския полуостров.

Никой от организаторите не беше предвидил, че всъщност ще се получи най-големият цирк на Балканите точно в Пловдив.

Празникът започна спокойно около 10 часа. Гигантският козунак, който тежи 530 килограма, беше разположен около фонтана в центъра.

Около обяд започна раздаването, което прерасна в бутане.

За първи път тази година в двата края на площада бяха разположени два буса, от които буквално бяха разхвърляни около 2300 козунаци.

Това възмути голяма част от хората и накара други да се блъскат като животни, за да си вземат допълнително сладкиш.

Пред бусовете се чуваха писъци и крясъци предимно на пенсионери, които се щипеха и скубеха за един козунак.

Попитани защо се блъскат, пловдивчани изтъкнаха различни причини. Едни казаха, че нямат пари, други че имат по 5 козунака вкъщи, но си взели един от безплатния за здраве, а трети казаха, че тъпчат в чантите си сладкиши за съседи.

Минко Дерелиев, един от организаторите на проявата, обясни за Dnes.bg, че са имали намерение с бусовете да улеснят раздаването, но не са и предполагали какво може да се случи.

След 45-минутната схватка едни си заминаха за домовете с пълни чанти за козунаци, а други бяха лишени от безплатните сладкиши.

За изпичането на тестения гигант са използвани 320 килограма брашно, 120 литра прясно мляко, 100 килограма захар,1060 яйца и по 20 килограма стафиди, сусам и пудра захар.

Организацията на цялото събитие е траела около 1 месец, а за направата на козунака са били нужни 2 денонощия непрекъсната работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase