Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Перуански учен представи проект за забавяне на топенето на ледниците в Андите чрез боядисване в бяло на местата, където ледът се е стопил.

Целта е да се избегне възможността скалите и почвата да поглъщат повече топлина, което води до ускоряване на климатичните промени.

Едуардо Голд, ръководител на неправителствената организация "Ледници" в Перу, бе изслушан от парламентарната комисия за климатичните промени, съобщава БТА.

Той обясни предложението си, което вече привлече вниманието на Световната банка сред редица проекти срещу глобалното затопляне.

"Постепенно ледниците стават кафяви. Кафявите или скалисти места поглъщат повече топлина и следователно допринасят за по-бързото топене на леда.

Предложението ни е тези места да възвърнат белия си цвят, за да се опитаме да възстановим предишните условия", заяви Голд.

Той увери, че ще бъде използвана екологична боя на базата на вар без химически съставки. Тя ще бъде произведена от местните жители, а това ще позволи да се създадат 15 000 работни места за 5 години.

Хрумването за използване на бяла боя в борбата с глобалното затопляне не е ново. То бе представено от Нобеловия лауреат за физика Стивън Чу като един от проектите на геоинженерните науки с най-голямо въздействие срещу глобалното затопляне.

Проектът на Голд обаче е първият, предназначен за ледници.

Ледниците в тропическите райони на Андите, които са особено уязвими към климатичните промени, са загубили между 30 и 100 процента от площта си през последните 30 години.

Перуанските Анди и техните 30 върха, които се издигат на височина над 6000 метра, са загубили 27 на сто от ледената си покривка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase