13-годишен ученик от Германия откри неточност в изчисленията на НАСА за вероятността астероид да се сблъска със Земята, предаде АФП.

Въз основа на данните на местния институт по астрофизика (в град Потсдам), Нико Маркуард пресметнал, че вероятността астероидът Апофис да се сблъска със Земята е 1 към 450, а не 1 към 45 000, както са заявили от НАСА.

От американската космическа агенция признаха, че тийнейджърът е прав.

Нико е взел под внимание вероятността за сблъсък на Апофис с един или няколко от повечето от 40 хиляди спътника, които се въртят около Земята. Това ще стане, когато астероидът приближи планетата ни на 13 април 2029 година.

Спътниците се движат със скорост около 3 км в секунда на разстояние до 35 880 км от Земята, а Апофис ще премине покрай планетата ни на разстояние от 32 500 км.

Ако астероидът се сблъска със спътник през 2029 година, това ще промени траекторията му и той ще се вреже в Земята през 2036 година.

Ако предположим, че Апофис действително се сблъска със Земята и падне в Атлантическия океан, например, то парчето желязо и иридий с диаметър 320 м и тегло 20 милиарда тона ще предизвика такова цунами, което ще унищожи островите и крайбрежните райони.

13-годишният Нико е открил грешката на НАСА докато е работил върху научния си проект „Апофис - астероидът убиец", с който кандидатствал на местен научен конкурс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase