Членовете на норвежко-американска експедиция били шокирани от неочаквана за тях находка. Когато стигнали до т. нар. полюс на относителна недостъпност – мястото в Антарктида, което е най-отдалечено от бреговата линия, те открили там бюст на вожда на световния пролетариат Владимир Илич Ленин.

Революционният болшевик Владимир Ленин се вижда от много километри. Той е обърнат с лице към Москва, е удивен един от учените.

От Руския държавен музей на Арктика и Антарктида съобщиха за „Комсомолская правда”, че произходът на бюста е известен. Той е откаран там от специалния влак на Третата съветска антарктическа експедиция, която първа в света достигна полюса на относителната недостъпност на 13 декември 1958 г.

Преди почти половин век на тази точка, намираща се на 878 км от Южния полюс, пристигат 17 души. Ръководител на експедицията е Евгений Толстиков.

Полярниците издигат знамето на СССР, издигат радиомачта, инсталират метеорологично оборудване, правят полоса за кацане и излитане, построяват къща.

На покрива й слагат бюста на Ленин. Има запазена снимка на къщичката с Ленин от онова време.

Норвежците и американците, които са посрещнали Новата година на полюса на относителната недостъпност, не са могли да влязат в съветската къщичка, защото тя била затрупана от наветия сняг до покрива.

Но пластмасовия бюст устоял на напора на стихията. За 50 години нищо не му е станало. Ленин само малко е пожълтял. Учените са се снимали на неговия фон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase