Религиозно предписание за кърмене предизвика възмущение в египетското общество.

Според скоро издадена фaтва /религиозно предписание, бел. ред. / египетската жена може да стои в една стая със свой колега от мъжки пол, само ако го кърми. Религиозното предписание е сътворено от двама теолози от влиятелния ислямски университет в Кайро.

Създаването на фaтвата е обвързано със забраната, налагана от исляма за пребиваване в една стая на мъж и жена, които не са роднини или не са женени.

Според новото предписание, жената може да свали своя хиджаб и да бъде в една стая на работното си място със свой колега от мъжки пол само при условие, че тя го кърми. 

„Ако след време влезете в някакво учреждение, не би трябвало да се изненадате, ако видите как 50-годишна чиновничка придържа към гърдите си свой подчинен“, коментира независимият египетски вестник "Ад-Дустур".

Популярната в Египет специалистка по теология Малика Юссеф каза в интервю за вестник "Ал-Карама", че издадена фaтва е безумна.

„Това е неетично, подобна тема изобщо не бива да се захваща“, заяви Юссеф.

По думите на теолога Мабрука Атъйя фaтвата не е нищо друго освен лоша и невярна интерпретация на „частен случай“ от епохата на пророка Мохамед. Той припомни, че Мохамед посъветвал жена да кърми своето пораснало осиновено дете, за да стане негова млечна майка.

Вестник „Ал- Вафд“ пише, че единият от авторите на скандалната фaтва вече се е извинил на сънародниците си и признал, че невярно е изтълкувал свещените тексове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase