Снимка: БГНЕС

Вдругиден премиерът Владимир Путин ще пристигне в България, за да присъства на капитулацията на страната пред „Южен поток”, пише вестник „Время новостей”.

Планира се ръководствата на „Газпром” и Българския енергиен холдинг най-после да подпишат споразумението за създаване на съвместно дружество, което ще проектира и строи българския участък и ще го управлява.

В сряда българското правителство одобри текста на споразумението, след което Владимир Путин обсъди по телефона с премиера Бойко Борисов дневния ред на визитата.

Подписването на документа между „Газпром” и БЕХ ще се състои почти три години след като Русия и България поставиха подписи под междуправителственото споразумение.

Руската страна уговаряше, заплашваше България със съд и с промяна на маршрута на газопровода, през лятото даде малка отстъпка в цената на газа, но за постигне до осезаем напредък доскоро така и не можеше да се говори.

Пробив е постигнат, след като Путин се оплаква от България на своя приятел – италианския премиер Силвио Берлускони. Не е ясно дали той спазва обещанието си да помогне. Но скоро след това Алексей Милер прави успешни посещения в България.

Перспективите пред другите два проекта – за петролопровода Бургас–Александруполис и АЕЦ „Белене” – са още по-лоши. По първия проект липсва международен застъпник като Берлускони. А за втория България няма нито пари, нито инвеститор. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase