Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Русия се е съгласила да се върне да воюва в Афганистан по молба на западните страни, които преди 21 години помогнаха на муджахидините да прогонят съветската армия от страната, твърди „Индипендънт“.

Москва участва в обучението на афганистански военни и полицаи от частите за борба с наркотиците, а също по принцип се съгласи да предостави на НАТО свои хеликоптери, които да бъдат използвани в Афганистан.

Очаква се за кардинално новото споразумение да бъде съобщено още следващия месец – на ноемврийската среща на върха на НАТО в Лисабон, в която ще участва руският президент Дмитрий Медведев.

Западните медии вече гадаят дали ще стане дума за връщане на руската армия в Афганистан, а по улиците на Кабул междувременно си спомнят за руснаците с недобри думи, пише чуждестранният печат, посочва NEWSru.

„Индипендънт“ припомня, че въпросът за предоставяне на хеликоптери е бил обсъждан при посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен миналата година в Москва.

Руски и западни източници съобщиха пред журналисти, че Москва вече е предоставила на Полша пет военни вертолета Ми-17 за Афганистан.

Руският министър на отбраната Анатолий Сердюков, който разговаря с американския си колега Робърт Гейтс миналия месец в Пентагона, заяви, че Русия е готова да продаде или да даде под аренда хеликоптери Ми-17 за използване от афганистанските сили за сигурност.

Сега НАТО води преговори с Русия за преки доставки на допълнителни вертолети, обучение на пилоти и разрешение за транспортиране през руска територия на оръжие и боеприпаси като алтернатива на коридора през Пакистан, който все по-яростно бива атакуван от талибаните, отбелязва изданието.

В замяна за помощта за Афганистан Москва се стреми към онова, което тя нарича разширено сътрудничество с НАТО. Американският президент Барак Обама вече се отказа от разполагането на елементи на ПРО в Полша и Чехия, срещу които се обяви Москва, а Алиансът се съгласи да се консултира с Русия за дислоцирането на елементите според новия план.

Москва иска също така НАТО да приеме като свършен факт ситуацията в Грузия, където след войната руската армия остава в Южна Осетия и Абхазия. Официални представители на САЩ и ЕС настояват, че окупацията на суверенна територия на държава членка не може да бъде обект на компромис.

Говорител на НАТО обеща преди два дни, че „не се планира отново навлизане на руската армия в Афганистан“. Възможно е руснаците да участват в обучението на пилоти на хеликоптери, ако предоставят вертолети, но не на територията на Афганистан, пише „Гардиън“.

„Таймс“ пък отбелязва, че перспективата за връщането на руснаците в Афганистан е била посрещната нееднозначно в Кабул.
46-годишният търговец Низамудин изрази позитивно отношение към Москва.

„Руснаците се отнасяха добре към обикновените хора, но бяха жестоки към враговете си. Те не бяха такива като сегашните военни, които, от една страна, подкрепят враговете си, а от друга, се борят срещу тях. Хората продължават да използват сградата на университета и много други здания, построени от руснаците“, казва мъжът.

Насир Ахмад, 72-годишен пенсионер, обаче казва: „Проклинам майките на всички онези чужденци, включително руснаците. Всички те са кучи синове, заради тези чужди държави нашата страна е разрушена“. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase