Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на сръбското правосъдно министерство Слободан Хомен заяви, че целта на инцидентите, предизвикани от сръбски футболни фенове в Генуа във вторник и в Белград в неделя по време на гейпарада, е големите фирми да запазят монопола си, който те ще изгубят, ако Сърбия влезе в ЕС.

„Искат да ни затворят в калъф, да посрамят цялата страна, да тласнат всички нас в едно сиво пространство, в нищото“, каза Хомен за Радио и телевизия Б92.

Според него целта на тези инциденти не е държавен преврат и завземане на властта, а да бъдат запазени различни интереси, от тези на престъпните босове до монополите. Това ще означава Сърбия да не се промени и да не се отвори, тъй като с влизането си в ЕС нещата ще функционират по напълно различен начин.

„Ако се запази статуквото, големите фирми в Сърбия днес могат да запазят монополното си положение. С влизането ни в ЕС те ще изгубят това“, каза Хомен.

Той посочи, че има широк диапазон от хора, които са заинтересовани в Сърбия нищо да не се променя.

Хомен смята, че с тези инциденти е изпратено послание към европейския път на Сърбия и че някой иска Сърбия да не е нито съзряла, нито да не е готова за Европа.

Хомен изтъкна, че степента на организация при инцидентите, предизвикани от сръбските футболни фенове в Генуа във вторник вечерта и в Белград в неделя по време на гейпарада, показва, че съществуват организирани групи и източници на финансови средства за тези групи. Според него трябва да бъде установено кой финансира тези организации.

Хомен каза още, че се „разширява разследването“ на нападенията срещу посолствата преди две години в Белград по време на митинга „Косово е Сърбия“, като досега е арестувано само едно лице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase