Цилиндърът на Кир Велики. Снимка: БГНЕС

Иран поиска от Британския музей 300 000 долара като компенсация за отказа му да върне в Техеран Цилиндъра на Кир Велики, съобщи ВВС.

По-рано Великобритания нееднократно обещаваше да върне Цилиндъра, наричан "най-древната декларация за правата на човека". Това обаче така и не се случи.

Британският музей веднъж намираше оправдания с нестабилната обстановка в Иран след президентските избори, друг път - с възможно увреждане на клинописите по Цилиндъра по време на транспортирането му до Техеран.

Заради тази причина през февруари т.г. Иранската организация по културно наследство обяви, че скъсва отношенията си с Британския музей.

Очевидно разбрали, че няма да си получат Цилиндъра, иранците поискаха компенсация в размер на 200 хил. долара, която скоро след това завишиха на 300 хиляди.

Керамичният цилиндър на Кир II, считан за основател на Персийската империя и заради това наричан Велики, датира от 539 г. пр. Хр.

Той представлява текст, уверяващ, че на вавилонците, подчинени от персите, им се разрешава да почитат Бел-Мардук и останалите свои богове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase