Снимка: Булфото

Смолянският окръжен съд прекрати процеса срещу Виктор Траянов за двойното убийство на язовир „Въча“ и изпрати делото във Върховния касационен съд (ВКС) с искане за промяна на подсъдността му.

Причината е, че повечето лица, призовани по делото, не живеят в Смолян. 17 от общо 26-те свидетели са от София, петима – от Пловдив, а двама живеят в област Ловеч.

Освен това шест от вещите лица, изготвили експертизите, също са от столицата, други шест са от Пловдив и само три – от Смолян.

Още по темата

Според Наказателно-процесуалния кодекс ВКС може да реши делото да се разгледа от друг, еднакъв по степен съд, когато много обвиняеми или свидетели живеят в района на другия съд.

Миналата седмица Окръжната прокуратура в Смолян внесе обвинителния акт срещу 31-годишния Виктор Траянов за убийството на 16 ноември 2009 г.

Тогава мъжът простреля смъртоносно Мартин Кичуков и Борис Сбирков на плаваща база на язовира.

Обвинението срещу Траянов е за предумишлено убийство, за което той може да бъде осъден на лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Траянов е обвинен и за придобиване без разрешение на пистолета и патроните към него, за кражба и повреждане на автомобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase