Изображение: ESO

За първи път астрономи получиха триизмерно изображение на взривяваща се свръхнова, съобщава ВВС.

Международна група изследователи, използвайки спектрографа SINFONI, монтиран на VLT (Very Large Telescope) в Чили, в течение на няколко месеца изучавала процесите, произтичащи на звездата SN1987A, отдалечена от Земята на 168 000 светлинни години.

Свръхновата SN1987A е разположена в Големия Магеланов облак – галактика джудже, и е спътник на Млечния път.

Въз основа на получените данни учените успели да конструират триизмерна картина на разпределението на материята в „остатъците” от свръхновата. Астрономите открили, че звездното вещество е разположено несиметрично, тоест взривът е произтекъл неравномерно.

Асиметрията в разположението на материята потвърждава някои теории за звездната еволюция, подкрепени наскоро с компютърни модели.

Освен това, анализирайки разположението на веществото, учените успели частично да възстановят последователността на събитията при взрива и да уточнят с каква скорост се е движило то.

Първият звезден материал, изхвърлен при взрива, се е движел със скорост 100 млн. км в час.

Но дори при тази невероятна скорост са изминали 10 години, преди потоците газ да достигнат газово-праховия пръстен около звездата, възникнал в последните етапи на еволюцията на свръхновата.

На изображенията се вижда и втората ударна вълна, която се разпространява 10 пъти по-бавно и се нагрява от радиоктивните елементи, създадени при взрива.

Светлината от взрива на SN1987A е достигнала Земята през 1987 г. Тя била толкова ярка, че можело да се наблюдава с невъоръжено око. Астрономите успели да изучат произтичащите в нея процеси в детайли. Например, преди да фиксират светлинния изблик от SN1987A, те успели да регистрират неутринен поток при взрива на свръхновата.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в сп. Astronomy and Astrophysics.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase