Административният съд в Пловдив забрани провеждането на референдум в пловдивското село Ягодово, алармира пред Dnes.bg областният управител на Пловдив Иван Тотев.

Жителите на населеното място се опитват от 6 години да се присъединят към града.

Село Ягодово се намира към Община Родопи. Местният общински съвет обаче на два пъти отказва да гласува решение за провеждането на референдум в селото, на който жителите да решат дали искат да преминат административно към Пловдив.

След като това се случва, областният управител Иван Тотев насрочва служебен референдум. Причината – почти 100 % от ягодовци искат да станат пловдивчани. Община Родопи обаче обжалва решението и сега Административният съд спира заповедта губернатора.

“Това е погазване на демокрацията”, заяви пред Dnes.bg губернаторът Иван Тотев.

Според него решението на съда пречи жителите на Ягодово да изразят свободно мнението си. Тотев обясни, че е насрочил служебен референдум, защото съветниците от „Родопи” са отказали да го направя.

“Трябва да има законодателни промени, за да не се стига до това абсурдно положение”, добави Тотев.

Ако Ягодово се присъедини към Пловдив, до населеното място ще може да пътува градски транспорт, а средствата в местната хазна ще бъдат в пъти по-големи от сегашните.

"Държат ни на сила към Родопи”, оплакаха се пред коресподента на Dnes.bg хората от селото.
В местната кръчма не спират да коментират новината от днес.

“През лятото събирахме пари да кърпим сами дупките в селото, защото управниците само крадат, а сега ни забравяват да си изкажем свободно мнението”, възмущават се ягодовци.

Сега областният управител на Пловдив Иван Тотев ще обжалва забраната за референдум пред Върховния административен съд. Жителите на Ягодово пък се надяват върховните магистрати да се вслушат в техните искания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase