На най-малко десет мечки в Смолянско ще бъдат сложени нашийници с GPS.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще издаде разрешителни за отстрел на кафява мечка, ако няма алтернативно решение на проблема с набезите на дивото животно.

След инцидента с трагично загинал човек от село Кутела преди два месеца МОСВ поръча най-необходимите средства за предпазване от нападение от мечки за населението от района.

МОСВ е купило и до седмица ще предостави на хората в региона 80 броя електропастири за защита на стопанствата, десет фотокапана и 100 флакона със специален защитен спрей.

Министър Нона Караджова е изпратила писмо до областния управител на Смолян, че при необходимост могат да бъдат издадени разрешителни за отстрел на кафява мечка. 

През тази година са издадени три разрешителни за отстрел на кафява мечка в Смолянско. От тях едно не е реализирано и може да се използва.

Още по темата

Сега МОСВ работи по проект на стойност 170 хил. лв., по който се очаква доставката на предпазни средства за хората от застрашения регион.

С цел разселване на животните във високите части на планината ще се засаждат и диви плодни растения - къпини, сливи, малини, боровинки, ягоди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase