При тежки метеорологични условия продължава издирването на двете английски туристки, които се изгубиха вчера в зимния курорт Пампорово.

Това съобщиха от Планинската спасителна служба за Dnes.bg. Силният вятър в комбинация с мъглата и снеговалежа в района затрудняват търсенето на британките.

Спасителите нямат конкретна информация за местоположението на двете жени. Дирите им се губят на една от ски пистите в курорта.

От службата опровергаха информациите, че ще прекратят издирването заради трудностите и добавиха, че при изчезване на турист в планината най-важни са първите 24 часа.

Интересен е фактът, че снощи една линейка е обикаляла курорта, за да търси изгубените англичанки, а сигналът на телефон 112 е подаден едва тази сутрин.

След постъпването му от Гражданската защита и Планинската спасителна служба са организирали издирването.

От ПСС казаха още за Dnes.bg, че в почти всички зимни курорти в България има опасност от лавини.

Не се изключва и версията, че изчезналите туристки може да са затрупани от снежна маса, но докато не бъдат открити, не може да се правят изводи.

Продължава и акцията по спасяването на пострадалите вчера алпинисти под връх Ботев. От службата уточниха, че ситуацията по спасяването се е усложнила поради възникването на нова опасност на мястото, където се намират пострадалите двама младежи.

Те се намират в улей, където има вероятност при влизането на спасителите да бъде отцепена лавина. Обстановката може да се усложни и снеговалежа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase