Себастиян Фетел е новият световен шампион във Формуа 1 . Германецът спечели Гран При на Абу Даби, а основните фаворити за титлата Фернандо Алонсо и Марк Уебър се провалиха тотално, завършвайки на 7-мо и 8-мо място.

Така германският пилот на Ред Бул стана шампион напук на прогнозите и напълно оправда решението на отбора си до последно да му разреши да се бори за титлата, вместо да помага на съотборника си Уебър.

Победата на Ред Бул пък е триумф на справедливостта, тъй като за разлика от Ферари австрийският тим до последно отказа да използва заповеди от бокса.

Себастиян Фетел пък влезе в историята като най-младият световен шампион. Той спечели титлата на 23 години и 164 дни. С това той изпревари предишните лидери Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо.

Състезанието до голяма степен напомняше на финалната битка преди 2 години, когато лидерът в класирането Люис Хамилтън направи много слабо състезание, но в последния завой изпревари Тимо Глок за 5-то място и това му спечели титлата само с 1 точка.

Днес обаче Витали Петров бе безгрешен и напълно отчая Алонсо.

Провалът на Ферари започна още от самото начало на състезанието, когато Скудерията се подведе по действията на другия пилот на Ред Бул Марк Уебър и двамата фаворити за титлата влязоха прекалено рано в бокса.

Това обаче се оказа грешно решение и запушени в трафик двамата тотално провалиха състезанието си.

Отпред Фетел бе безгрешен, а зад него финишираха двата пилота на Макларън Люис Хамилтън и Дженсън Бътън.

Вижте всички подробности около последния старт за сезона

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase