Цената от 6,298 милиарда евро я обяви президентът на "Росатом" Сергей Кириенко, но той добре разбра от мен, че ако иска да прави централа на такава цена трябва да изчака друго правителство.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по Дарик радио.

На въпрос дали в меморандума е записана цена за АЕЦ "Белене" от 6,298 милиарда евро, Трайков отговори: "Не е вярно. В документа, който е на сайта на министерството такава цена няма".

Трайков бе категоричен, че българската страна продължава да преговаря за цената с руските си партньори.

"Това е цената, която Кириенко обяви и той добре разбра от мен, че при тази цена, ако иска да прави "Белене", ще трябва да изчака друго правителство. Така че за цената продължаваме да говорим", категоричен бе Трайков.

По думите му все още не може да се каже със сигурност кой ще участва последно в проекта.

Финландската компания "Фортум" и френската "Алтран" заявяват интерес още на този етап – така министър Трайков коментира, защо те участват с такъв малък процент.

Още по темата

Сръбският интерес към АЕЦ "Белене" остава, допълни министърът и уточни, че това е станало ясно след срещата му с неговия колега Петър Шкундрич, която се проведе в рамките на енергийния форум в столицата.

Трайчо Трайков призна като "абсолютен факт", че България е зависима енергийно от Русия и допълни, че политиката на ЕС е да се намали тази зависимост и във всяка страна да се доставя природен газ поне от два източника.

Той бе категоричен, че въпросът за строителството на АЕЦ "Белене" ще бъде решен окончателно, когато бъде подписан договорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase