Снимка: БГНЕС

Лицата в проекта АБВ засега не изненадват. Но аз очаквам изненади от президенсткия лагер в по-късен етап. Лицата са и ахилесовата пета в случая. Първанов говори за експертност в силно популистки времена, в които хората очевидно предпочитат ярка, оличностена отговорност, ясно водачество, рязка фразеология. 

Това заяви пред Dnes.bg директорът на „ББСС Галъп интернешънъл” Първан Симеонов.

Ще бъде пределно трудно този проект да печели политически ползи, оставайки при лексиката на „помирението” - боя се, че ще трябва да се ползва радикален и конфронтационен език. И това е родилният парадокс на движението на Първанов. Просто такъв е духът на времето, коментира политологът.

Като цяло, начинанието загуби от предъвкването. Загуби и от съзнателно поддържаната неяснота. Ще загуби и от подозрението, че държавни пари са харчени за непривична дейност. Има недостатъчност на прозрачност в намеренията, а това отваря поле за гадаене. Не съм съгласен, че публичното гадаене е добра реклама за Първанов. В случая лошата реклама си е лоша реклама, смята Симеонов.

Още по темата
10 ное 2010 23:30

Господин Първанов трябва да внимава, защото „гражданското” и „непартийно” съдържание на проекта може да се прочете на ниво масово съзнание и като прикриване, и дори лицемерие. В крайна сметка, политическите алтернативи се създават, за да се състезават на избори.

А на избори се състезават партии, не неясни платформи, мрежи или само личности. Утвърждаването на политическа алтернатива, която не заявява пряко участие в избори, е пределно сложна мисловна конструкция и предизвикателство пред стратезите около Първанов. А периодът е доволно предизборен, коментира директорът на „ББСС Галъп интернешънъл”.

Политическото предприятие на Първанов явно предизвиква брожение вляво и това вече се усеща. Едва ли има някой, който да мисли, че това е добре за БСП в краткосрочна перспектива. В дългосрочен план обаче този проект би могъл да изиграе ролята на „опаковане” на БСП и да даде възможност за рестарт на лявото, отбелязва Първан Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase