Снимка: БГНЕС

"Стана ясно, че отиваме към един компромис, който е свързан с това, че трябва да се увеличи осигурителната тежест още от догодина, за да стабилизираме пенсионния фонд и от друга страна – плавно увеличаване на стаж и възраст", заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след проведената тристранна среща.

Младенов поясни, че предстои да се уточнят сроковете за увеличаването на стажа за пенсиониране, тъй като все още не е постигнат консенсус по тази тема.

Въпреки това той предположи, че и през следващата година ще се запази съотношението между работодатели и служители 57:43 за Фонд "Пенсии".

Очаква се още в понеделник финансовият министър Симеон Дянков да предостави пълни разчети за това какви финансови последици ще имат обсъжданите промени в социалната сфера.

След днешната среща Дянков заяви, че и синдикати, и работодателите са се съгласили осигурителната вноска да бъде увеличена с 2%.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев пък обясни, че работодателите са съгласни на 2 % увеличение на вноската, но при определени условия.

Преговорите на тристранката продължават във вторник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase