Снимка: БГНЕС

След близо 14 месеца управление правителството на Бойко Борисов се "сдоби" с първия вот на недоверие към своята политика.

В програмата на Народното събрание за текущата седмица се предвижда тази сутрин от 9 часа да започнат разискванията по проекта за решение за гласуване на недоверие на правителството заради провала на политиката му в сферата на здравеопазването с вносители Сергей Станишев и 76 народни представители от ПГ на Коалиция за България и ДПС.

Самото гласуване на вота е предвидено за 8 октомври (петък) в 9 часа.

Между дебатите по вота на недоверие и гласуването му, Бойко Борисов ще внесе за гласуване и предложението д-р Стефан Константинов да поеме министерството на здравеопазването на мястото на подалата оставка проф. Анна-Мария Борисова.

Ако бъде одобрен от депутатите, Константинов ще стане третия здравен министър за 14 месеца управление на ГЕРБ.

"От наша гледна точка смяната на министъра по никакъв начин не променя състоянието на здравеопазването", категоричен е лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Още по темата

В програманата на Народното събрание през седмицата е предвидена и още една интересна точка -  избор на омбудсман на България, тъй като мандатът на сегашния Гиньо Ганев изтече още през април.

От ГЕРБ предлагат сегашния председател на ВАС Константин Пенчев, а от ДПС - бившия зам. правосъден министър от правителството на Тройната коалиция Сабрие Сапунджиева.

На този етап ог Коалиция за България не са предложили официално своя кандидатура, но лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че няма да подкрепят избора на Константин Пенчев с аргумента, че това е сделка на ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase