Снимка: БГНЕС

Проектът за създаването на специализирания съд влиза в парламента. Днес комисията по правни въпроси ще обсъди на първо четене промените в НПК, с които се създава специализираната структура.

Предвижда се в бъдещия съд да се гледат делата срещу депутати, членове на правителството, магистрати, кметове и ръководители на държавни агенции.

В съда ще се водят процесите за престъпления със средства от ЕС, делата за организирана престъпност, пране на пари, трафик на хора и отвличания.

Заседанията по дадено дело ще са непрекъснати, свидетелите и страните в процеса ще са длъжни да се явяват на заседанията независимо от призоваването им пред други съдилища.

Специализираният наказателен съд ще има 15 дни след последното заседание, за да обяви присъдата заедно с мотивите към решението си.

По делата няма да се приемат граждански искове, т.е. ако някой иска да се конституира като граждански ищец по дело, попаднало в спецсъда, ще трябва да изчака решението на магистратите и тогава да заведе отделно дело в друг съд.

Още по темата

Новата структура ще има две инстанции, а обжалването на делата, решени от Апелативния специализиран съд, ще става пред Върховния касационен съд.

Очакванията са специализираният наказателен съд да гледа около 250-300 дела годишно, а в него да работят близо 60 магистрати.

По-рано днес ръководителят на правната програма на "Отворено общество" Иванка Иванова коментира по БНТ, че рисковете пред създаването на новата структура са многобройни и нито един от тях не е обсъден в мотивите, с които законопроектът се внася в НС.

По думите й "105 души са произвели няма и 5 страници мотиви по въпроса за специализирания съд след дълги обсъждания", които би трябвало да кажат какви резултати се очакват и какви рискове има при изпълнението му.

"За мен това е неубедително", допълни Иванова. Според нея със спецмагистратурата се създава паралелно правосъдие.

"Това е съд за различни от обикновените хора. За нас е един съд, а за по-висшестоящите – този", заяви тя. По думите й с новата структура вместо да се подобри съдебната система, тя се разраства.

Според Иванка Иванова първото, което трябва да се направи, е да започнат да бъдат наказвани престъпленията срещу самото правосъдие и когато някой има данни за корумпиран съдия, не да ги дава на Висшия съдебен съвет, а да повдига обвинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase