Снимка: БГНЕС

Позициите на министрите Симеон Дянков и Трайчо Трайков са в противоречие с поетите ангажименти от премиера Бойко Борисов, което води до нарастване на социалното напрежение.

Това заявяват в специална декларация до министър-председателя синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“ по повод провалените преговори вчера в тристранния съвет.

"След трудните експертни преговори бе постигнат консенсус по много от спорните въпроси между синдикати, работодатели, НОИ и министъра на труда и социалната политика. В последния момент, в остро противоречие с постигнатото вече в преговорите вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков потвърди намеренията си за повишаване на осигурителния стаж за пенсиониране на над 3 млн. български граждани –  на категорийните работници и специалисти, от 1.01.2011 година“, отбелязват синдикалистите. 

Според Дянков това се налагало с оглед увеличението на осигурителната вноска да не е с повече от 1,5%.

„По този начин беше обезсмислено изтеглянето с вашето съгласие и съдействие на Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Ние считаме, че нова ескалация на социалното напрежение не е необходима, но опитите за финансово стабилизиране на осигурителната система чрез орязване на права и ограничаване на достъпа на българските граждани до пенсиониране ще предизвика синдикални и граждански действия с непредсказуеми последици. Вина за това ще носят финансовият министър Симеон Дянков и министърът на икономиката Трайчо Трайков“, посочват синдикатите в декларацията си до премиера.

Те настояват размерът на осигурителната вноска да се увеличи с 2% от 01.01.2011 година, за което са получили принципното съгласие на Борисов.

Това щяло да позволи плавното и не толкова болезнено увеличение на стажа и в последствие разумно повишаване на възрастта за всички категории работещи, каквато е практиката в страните от Европейския съюз.

Още по темата

„Предложението на министър Дянков не може да доведе до това. Преговорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество могат да бъдат резултатни, само при поемането на ясен предварителен ангажимент от ваша страна на среща със синдикатите за това, че преговорите ще продължат само в посока постигане на общо споразумение по параметрите, договорени с висок консенсус с министъра на труда и социалната политика, управителя на НОИ и представителите на работодателски организации", пише още в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase