Тракийска владетелска резиденция, която се предполага, че е на Терес Втори, разкри експедиция на НИМ с ръководител Иван Христов, в местността Кози грамади над хисарското село Старосел.

Разкопките се простират на площ 4,5 декара. Стените на крепостта са били градени с огромни камъни, които са носени на ръка от равнината. Царската резиденция е разположена в югоизточната част на обекта.

Освен резиденцията налице са крепост, светилище, построено на върха, жертвеници, могилен некропол. Налице е един малък тракийски град, смята ръководителят на експедицията Иван Христов.

Траките са разполагали своите обекти на най-високото, защото за тях планината е била свещена в религиозния и в политическия живот.

Планината им е осигурявала сигурност, там според древните са битували боговете им. Затова и храмът на Кози грамади, който Христов разкри още през 2005 година, е бил разположен в Свещената планина, наречена Кози грамади.

Не случайно нарекох разкритията Средногорския Мачу Пикчу, защото приликата със свещения на инките град е много сериозна, каза Христов.

Мястото на владетеля на траките е било планирано от древен „архитект”. Как и какво ще бъде построено, е било планувано перфектно.

Обектът датира от 342-341 година преди Христа. Тогава ордите на Филип Македонски нахлуват и заробват траките. Има наличие за водени ожесточени битки между македонски и тракийски войни.

За присъствието на завоевателя Филип говори и откритата преди време масивна желязна брадва, наречена лабрис.

Най-новото откритие на разкопките е отводнително съоръжение на храма. То представлява изсечен в скалите улей, който е спирал дъждовната вода да не влиза в храма. Археологическите проучвания са финансирани от НИМ, община Хисар и Мото-Пфое.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase