Снимка: БГНЕС

ВАС потвърди дисциплинарните наказания на петима магистрати, контактували с Красимир Георгиев, известен още като Красьо Черния.

Те бяха наказани заради това, че са имали поредица от разговори с бизнесмена, за когото се твърди, че лобира за назначения в съдебната система срещу заплащане.

Съдът отхвърли жалбата на Ангел Панков срещу решение на ВСС, с което му е наложено наказание „освобождаване от длъжност като зам. окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – гр. Пазарджик”. 

Магистратът е провел с Красимир Георгиев 11 входящи и 8 изходящи разговора, от които само 9 на 17.06.2009 г. – деня на избора за длъжността, за която Панков е кандидатствал.

„В обществото е създадено впечатление за наличието на задкулисни уговорки, ходатайства и търговия с влияние, подкопано е доверието в институциите, осъществяващи съдебната власт”, пише в мотивите на съда.

ВАС отхвърли жалбата и на Милчо Ванев, срещу когото беше установено дисциплинарно нарушение от негова страна като съдия в Апелативен съд – гр. Велико Търново. Той беше понижен в ранг за срок от две години. 

Между Ванев и Красьо Черния  са разменени 3 съобщения по мобилните им телефони и двамата са провели помежду си общо 66 телефонни разговора.

„С поведението си магистратът е създал впечатление и съмнение за нерегламентирано използване на лични контакти в периода на провеждани избори за административен ръководител”, мотивират се от ВАС.

Още по темата

Отхвърлена е и жалбата на Пламен Найденов срещу наложено му дисциплинарно наказание „понижаване в ранг съдия в районен съд” за срок от три години, тъй като магистратът виновно е нарушил поведението си е накърнил престижа на съдебната власт.

Между Найденов и Красимир Георгиев са разменени 9 съобщения по мобилните им телефони и двамата са провели общо 21 телефонни разговора.

Остава и наказанието срещу военния съдия Генко Драгиев, който беше понижен в ранг за срок от две години. Магистратът е провел две лични срещи и девет телефонни разговора с Красьо Черния.

Освободеният от длъжност съдия от Окръжния съд във Велико Търново Даниел Минов пък е провел общо 14 разговора с Красьо Черния за периода 3.06.–18.06.2009 г. и веднъж дори се е срещнал с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase