Снимка: Булфото

Районният съд в Кърджали глоби с 500 лева полякинята Елжбиета Чиликова за това, че е гласувала на изборите за българския парламент на 5 юли 2009 година.

Чиликова притежава карта на постоянно пребиваващ в България чужденец, но няма българско гражданство, следователно не може и да гласува.

Известната с политическата си активност полякиня била наблюдател на Синята коалиция в секционната избирателна комисия, където попитала дали ще я допуснат до гласуване.

"Бях чула, че на тези избори и граждани на страните членки на Евросъюза вече имат правото на вот. Заради това попитах председателя на комисията дали ще мога и аз да дам гласа си за българското Народно събрание. Тогава той позвъни по телефона в Районната избирателна комисия и след отговора оттам ме допуснаха до урните, а името ми беше дописано в списъците под чертата", обясни пред магистратите Чиликова.

"Семейството ми е с критично ниски доходи, аз съм безработна от една година, мъжът ми е пенсионер, а синът ми е инвалид с детска церебрална парализа и каквато и да е глоба би ни съсипала", каза още жената в съдебната зала.

Съдът обаче постанови, че Елжбиета е виновна, и я глоби с 500 лв.

"Сега аз ще плащам за некомпетентността на РИК, откъдето ми позволиха да гласувам”, коментира присъдата си Чиликова.

Тя живее от 32 години в Кърджали и е сред основателите на СДС в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase