Леониди над Улуру. Това е дигитална композиция от 22 кадъра, включително един по залез-слънце. Снимка: Vic & Jen Winter (ICSTARS Astronomy)

Есенният „звездопад“ – метеорният поток Леониди, който започна да се проявява още миналата седмица, ще достигне максимум вечерта на 17 ноември.

Леонидите може да се видят всяка година в средата на ноември, когато Земята преминава през потока частици, летящи по орбитата на породилата ги комета Темпъл-Тътъл (55P/Tempel-Tuttle).

Името „Леониди“ той е получил заради това, че неговият радиант – точката на небето, от която от гледна точка на наблюдателя „падат“ метеорите – се намира в съзвездието Лъв (Leo).

Максимумът на действие на потока тази година се очаква в 21,10 ч. по Гринуич (23,10 ч. българско време). Луната е близо до пълнолунието, което ще затруднява наблюдението на метеорния поток.

Радиантът на потока ще се издигне на удобна за наблюдаване височина след полунощ. Луната ще залезе за няколко часа и точно преди зазоряване условията за наблюдение ще бъдат най-подходящи.

За Леонидите са характерни бързи бели метеори със скорост 71 км в секунда и понякога достигат статут на метеорна буря. По време на метеорната буря на Леонидите хиляди метеори на час може да падат от небето.

Учените са установили, че тези бури се повтарят на цикли от 33 години. Последната документирана Леонидна буря е била през 2002 г., съобщава НАСА.

Астрономическата обсерватория „Галилео Галилей“ в Силистра организира наблюдение на Леонидите.

Това ще стане тази нощ, наблюдението ще се извършва с просто око и резултатите ще се нанасят в специални карти на съзвездията по стандартни площадки за определяне на звездната величина.

В наблюдението ще участват ученици от 7, 9, 11 и 12 клас. За начинаещите малки астрономи наблюдението ще има по-скоро обучителен характер. На всеки час ще се записват и данни за метеорологичната обстановка – вятър, облачност.

Наблюдението е предвидено от 24 часа на 17 ноември до утрото на 18 ноември, като условията за наблюдение на метеорния поток ще са най-добри през сутрешните часове, около залеза на Луната и преди изгрева на Слънцето.

Очаква се метеорният поток да бъде наблюдаван от най-малко 20 ученици. През 2008 г. младите астрономи от Силистра са преброили около 500 леониди за два часа, миналата година са успели да видят по-малко заради неподходящото за наблюдение време. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase