С екокапачки се продават вече бутилките от 0,5 л и 1,5 л минерална и изворна вода DEVIN, съобщиха от компанията.

Фирмата е първата не само в България, но и в Югоизточна Европа, която въведе световна технология за производство на капачки с олекотен размер.

Най-хубавото на технологията е, че за направата им се използва много по-малко количество от материала полиетилен терефталат (РЕТ). За първи път такива са произведени от немската компания Bericap.

Новата капачка е с почти същия диаметър, с около половин десета от милиметъра по-малка. Голямата разлика обаче е във височината на нарезите, откъдето на практика се пести най-много материал.

От компанията, която е известна с екосъобразната си стратегия, съобщиха, че с иновацията в природата ще се произведат 750 тона РЕТ по-малко за три години, което е сериозна стъпка напред в опазването на околната среда.

От компанията потвърдиха, че тяхната стратегия е да обхванат в екологичен аспект целия кръг от суровини и производството до рециклиране, като от една страна намаляват вложените ресурси и РЕТ, а от друга –с участието си в „Екопак” подпомага процеса по събирането на отпадъците от дейността, рециклирането и превръщането на РЕТ в полезни вещи.

След олекотяването на бутилката с 15% през 2008 г., сега теглото на опаковката (преформата и капачката), се намалява с нови 5%.

През 2009 г. „Девин” получи наградата „Еконоватор” именно заради налагането на тези иновации и дългосрочни планове за еко-съобразно производство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase