На 8 ноември работещите в сферата на здравеопазването ще протестират в Добрич, на 9 ноември – в Стара Загора, на 10-и – в Пловдив, и на 17-и – в Пазарджик.

"След като приключат протестите, в страната ще се стигне до едночасова национална ефективна стачка в цялата страна", заяви Иван Кокалов от КНСБ.

Възможната и вероятна дата за националната стачка е 19 ноември, поясни той.

КНСБ, КТ "Подкрепа", БЛС и Асоциацията на специалистите по здравни грижи имат шест основни искания към управляващите.

Сред тях са възстановяване на публичното, прозрачно управление на НЗОК чрез въвеждане на трипартитния принцип на управлението й, Националният рамков договор (НРД) да бъде с продължителност 1 година и да се премахне възможността НЗОК самостоятелно да променя НРД и бюджетът на касата да се изразходва само за здравноосигурителни плащания, като разходите са не по-малко от приходите.

Четирите организации искат обществен и политически дебат с постигане на консенсус по здравната реформа, регулацията на медицинските дейности и остойностяването им.

Кокалов за пореден път заяви, че това, което се случва с бюджета за здравеопазване, не удовлетворява четирите организации, тъй като де факто ще се постави пред изпитания цялата система и най-вече тези, които ползват здравни грижи.

Той отново изрази неудовлетворението на синдикатите от заложения в бюджета на НЗОК за 2011 трансфер от 340 милиона лева от бюджета на касата към здравното министерство.

По думите му така всички, които плащат здравните си вноски, ще финансират и дейностите за здравно неосигурените лица, което говори за това, че държавата абдикира от отговорностите си към нацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase