Снимка: БГНЕС

"Алексей Петров към момента остава обществено опасен и за прокуратурата, и за МВР“, заяви по БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той гледа с ирония на пускането под домашен арест на Алексей Петров, но не пожела  да коментира решенията на българския съд.

Цветанов твърди, че за всички е било ясно кой е Алексей Петров.

"За всички е ясно как действаше Алексей Петров. Днес сме във връзка с всички евроатлантически партньори, а по-рано те не искаха да имат нищо общо с ДАНС заради въпросното лице и политиката, която водеше Петко Сертов. Евроатлантическите служби много добре знаят кой е Алексей Петров", каза вътрешният министър.

Той заяви, че защитата е постигнала своята цел.

"За никой вече не е изненада, че знакови обвиняеми имат различни заболявания“, коментира  Цветанов, като обрисува и сценария, по който ще се развива делото в бъдеще.

"Ще последват серия от операции на сливици, дискова херния и други. След всяка от тях ще има дълги периоди на рехабилитация. Това ще се проточи с години и когато накрая бъде произнесена присъда, времето, през което Алексей Петров е бил под домашен арест, ще се приспадне и така ще му остане да излежава по-леко наказание“.

Според него в съда изкушенията са големи, защото ставало дума за организира престъпност, а тези бандити имат доста добре платени адвокати и в същото време магистрати, които се изкушават.

"Когато зашумолят парите нещата се променят“, добави Цветанов.

По думите му през годините всичко, свързано с бившата барета е било замитано. Ключови политици от всички партии досега също са пазили Алексей Петров.

При излизането му в домашен арест ще има възможност за въздействие върху свидетелите, допусна министърът и добави, че се правим всичко възможно да бъде предотвратено това.

"Ще пазим свидетелите, в момента има и полицейски автомобил, който стои близо до дома на Петров“, осведоми той.

До 10-15 дни ще бъде внесен първият обвинителен акт, а разследването за пране на пари срещу Петров ще продължи, увери Цветанов.

Той съобщи, че са събрани 85 тома доказателства.

Още по темата

"Не знам как този обем от доказателства е бил прочетен от трима съдии в рамките на няколко дни, но всичко е въпрос на вътрешна убеденост и на странична допълнителна мотивация“, каза още Цветанов.

Софийският апелативен съд пусна вчера „под домашен арест“ бившият съветник на ДАНС.
Мотивът на магистратите бяха, че обвиненията срещу Петров са разколебани и престоят му вкъщи няма да попречи на разследването.

Съдиите решиха, че няма престъпна група "Октопод" във вида, в който я представяха полицията и прокуратурата. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase