"Притеснителното е, че след промяната на мярката на Алексей Петров е възможно да бъде оказан натиск върху свидетелите по делото, на чиито показания се държат обвиненията".

Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира пускането на Алексей Петров под домашен арест.

Той даде пример за подобен случай с мярката на друг от задържаните по "Октопода" - Антон Петров - Хамстера, където двама от свидетелите са отказали да дадат показания.

"Няколко съдебни състава, които приемаха доказателствата по разследването, което тече и е към своя край, означава, че има нещо притеснително. Не случайно тази операция беше наречена "Октопод".

Когато ние реализирахме тази операция, казахме, че държавата, българските институции трябва да измъкнат България от Октопода и от организираната престъпност. Това твърдение днес е абсолютно същото", коментира Цветанов пред Дарик радио.

Той добави, че самата промяна на мярката не означава невинен, а "домашният арест" е втората мярка по тежест.

Още по темата

"Решението ще тежи на съвестта на съдиите. Нека да тежи на съвестта на българския независим, но доста зависим в други отношения, съд. И това е все пак решение, с които ние трябва да се съобразим, въпреки днешното решение, което прави промяна на мярката за неотклонение. Но това не означава, че Алексей Петров е невинен. Разследването продължава, то е в своя си край", коментира още Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase