“Вече девети месец съм в ареста и за първи път не ми се налага да доказвам, че съм Октопод на прехода. Изфабрикуваха Октопод, който трябваше да обслужва определени интереси и да се отклони вниманието от истинския октопод.

Съчинителите на делото ми не постигнаха целта си и сега по подобие на някои методи от друга епоха, за да се оправдае арестът ми, трябва да бъда квалифициран като рекетьор”.

Това каза пред Софийския апелативен съд Алексей Петров, които поиска по-лека мярка за неотклонение след като преди седмица градските магистрати решиха да го оставят в ареста.

“Аз рекетьор не съм бил. Бях единственият в онези години на силови структури, който дръзна да се опълчи, и това се знае включително от министър-председателя Бойко Борисов.

Усилията, в които бе спретната цялата държавна машина за изфабрикуване на доказателства, се оказаха непосилни за разследващите и те прибягнаха до 2 архивни случая отпреди 12 години”, допълни Алексей Петров.

Той визира две обвинения, че е рекетирал Георги Цветанов и Валентин Шотев, съответно през 1998 и 2000 година.

Трактора обясни, че той е бил проверяван за надеждност в качеството му на човек от службите и ако е имало и най-малкото съмнение, че е извършил някакво престъпление, е нямало как да бъде допуснат до държавни тайни.

“Днес аз имам интерес повече от прокуратурата тези случаи да бъдат разследвани и доведени докрай и те да станат обществено достояние”, обяви Алексей Петров.

Днес защитата му поиска мярката му за неотклонение да бъде изменена в такава, която да му позволи да се лекува адекватно, защото на Петров му предстоят няколко операции.

Още по темата

На 3 октомври Софийският градски съд остави в ареста Петров, въпреки че записа, че няма достатъчно доказателства, той да е организирал и ръководил престъпна група, а допусна, че по-скоро може да се говори за наличие на определени бизнес интереси между задържаните при операция “Октопод”.

Адвокатите на защитата изтъкнаха, че Петров е в ареста вече 8 месеца, а събраните материали не водят до обосновано предположение, че е ръководил престъпна структура.

Според адвокатите реалното обвинение срещу Трактора се е свило до рекет и разгласяване на държавна тайна – обвинение, което му беше повдигнато на 9 август.

Защитата изтъкна, че в случая на рекет прокуратурата говори за организирана престъпна група между Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров – Хамстера.

Прокуратурата обаче сочи, че Марчело Джотолов е участвал във въпросната група от 2004 години, а престъплението е извършено през 1998 г.

Така на практика не може да се говори за организирана престъпна група, тъй като според закона тя не може да се състои от по-малко от трима души.

Според защитата на Алексей Петров не може 8 месеца тази най-тежка мярка да се оправдава с твърденията, че предстои да се събират още доказателства.

По думите на адвокат Васил Василев се създава впечатлението че, “дали има октопод, или няма, Алексей Петров трябва да стои в ареста”.

Прокуратурата иска той да остане в ареста с мотива, че ако бъде пуснат, Алексей Петров ще демонстрира арогантно поведение и ще повлияе на свидетели по делото.

По-късно през деня съдът ще се произнесе дали Алексей Петров остава в ареста или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase