Снимка: Булфото

Най-важното заседание на Народното събрание за тази сесия, в което ще бъде обсъден бюджетът на държавата за следващата година, започна очаквано с процедурни хватки.

След като депутатите гласуваха да допуснат в залата зам.-министри на финансите, започна екшънът.

Ангел Найденов поиска процедура. Той беше възмутен от пълното игнориране на дебата от страна на правителството.

„Няма оправдание за безразличието, което биха демонстрирали с отсъствието си членовете на Министерския съвет”, заяви депутатът. Според него вместо да реже поредната лента, премиерът Бойко Борисов трябва да бъде поканен в пленарната зала.

По-скоро като закачка с БСП, депутатът от „Атака” Павел Шопов предложи в Народното събрание да се яви и Георги Първанов. Националистът не случайно се въздържа да го нарече президент, защото бил политик, който създава партия.

Вместо да нарушава конституцията, Първанов може да дойде в залата, посочи Шопов.

„Моля ви парламентът да се държи на нивото на своята отговорност”, призова колегите си Екатерина Михайлова от „Синята коалиция”.

Според нея всички институции имат отношение към парите за догодина и има основание да бъдат поканени техни представители. Затова синята депутатка призова този спор да приключи, като поканят всички.

Цецка Цачева обаче не беше съгласна. Тя подложи на гласуване искането в залата да се яви Бойко Борисов, което очаквано беше отхвърлено. Що се отнася до призоваването на президента – по конституция той има правото да посети заседание на Народното събрание, ако желае, посочи Цачева, но парламентът нямал право да го призовава.

Симеон Дянков изчака циркът да приключи, след което, за да не губи времето на депутатите, обясни, че ще представи кратък доклад. Въпреки това депутати от БСП започнаха да се изнасят от залата.

Финансовият министър спринтира по основните точки от Бюджет 2011, които станаха известни през последните седмици.

„Двигатели на икономическия растеж догодина ще бъдат основно износът и вътрешното потребление”, обяви Дянков.

Основните акценти в бюджета щели да са „стабилност на борда, ниски данъци, стимулиране на растежа, пенсионна, здравна и административна реформа, запазване на размера на пенсиите”.

Приходите щели да бъдат с 5,3% повече от тези през 2010 година. Въпреки че увеличаване на данъци не се предвижда, „акцизните ставки ще бъдат синхронизирани с изискваните от ЕС минимални ставки”, съобщи Дянков.

От друга страна, управляващите щели да се постараят да усвояват по-добре фондовете от ЕС.

„Бюджет 2011 е бюджет на стабилността. Желая ви ползотворни дебати”, обърна се Дянков към залата, която въпреки отправените покани към кой ли не вече започна да се опразва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase