Нова книга за Махатма Ганди запознава с личния живот на великия индиец, предаде АФП.

Прословутият му обет за въздържание не му е пречил да спи с голи жени, нито да прибягва до чудновати сексуални експерименти, разкрива книгата.

“Ганди: гола амбиция“ на британския историк Джад Адамс хвърля нова светлина върху живота на Мохандас Карамчанд Ганди, наричан Махатма (голямата душа), герой на борбата за независимост на Индия, чийто спартански живот и въздържание от земните удоволствие са неделима част от образа му.

Портретът му е обрисуван въз основа на негови писания и свидетелства на близките му. Книгата рискува да предизвика недоволство в Индия, където 60 г. след смъртта му на него се гледа като на светец.

Строгото и необичайно отношение на Ганди към сексуалността вече е известно. През 1885 г. той описва отвращението от самия себе си след физическа връзка с жена си Кастурба, тогава на 15 г.

По-късно след като вече е станал баща на четири деца, той забранява на женените двойки, посещаващи неговата обител, да имат сексуални отношения по време на престоя си, обяснявайки на съпрузите, че трябва да вземат студен душ, ако им се налага.

Един от смайващите моменти, които откриваме у Ганди, е броят на текстовете, написани от него за секса, подчертава Джад Адамс. Вижда се, че е човек с напълно нормална сексуалност в първата част от живота си.

Интересното за автора е било, когато в определен момент (през 1900 г.) Ганди решава, че да е целомъдрен е добра идея. Шест години след това той дава обет и го прилага на практика.

Ала противно на образа му на въздържащ се аскет, във втората половина от живота сиГанди често се къпе с девствени девойчета, оставяйки се да го масажират и често дели ложето си с една или няколко от поклонничките си.

Според историка няма доказателство, че е престъпил обета си за въздържание, макар дефиницията му за секса да е доста ограничена.

Според Джад Адамс Ганди е очаквал от жените да го стимулират сексуално, за да може да докаже въздържанието си.

Съпругите на мъжете, които посещавали неговата обител, са били канени да прекарват нощите с него, докато самите те не са имали право да спят със съпрузите си.

Авторът на книгата оприличава това на някаква форма на стрийптийз, при които няма никакво докосване. Този род експерименти – Ганди имал също навика да запазва спермата си, която смятал да източник на духовна енергия – не са си спечелили последователи в политическия му антураж.

Премиерът Джавахарлал Неру ги смятал да ненормални, изтъква историкът.

До убийството на Ганди през 1948 г. те били доста коментирани, но след смъртта му подробностите за частния му живот отстъпили на заден план и се наложил образът му на национална икона.

Колкото до съпругата му, за която се оженил, когато била на 13 г., тя ще не ще, се примирила с въздържанието и сексуалните експерименти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase